Най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана стопанска дейност. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева в коментар на изпълнението на мерките за ограничаване на заболяването африканска чума по свинете и започналите протести срещу умъртвяването на животните, цитирана от БТА.

По думите на министъра при изпълнение на мерките най-голяма съпротива се оказвала във ферми, в които на практика се извършва развъдна дейност, извън всякакви ветеринарномедицински правила, тъй като обектите не са регистрирани и не прилагат никакви мерки за биосигурност. Тя каза, че подобни стопанства изобщо не са в порядъка "заден двор" - до пет свине за угояване. Повечето от тях били със свиня-майка и извършване на развъдна дейност. "Изключително недопустимо по закон, а от ветеринарномедицинска гледна точка - нов сериозен източник за разпространение на зарази " , добави тя.

Такива са били идентифицирани в Сливенска област, където нерегламентирано са отглеждани домашни свине около 5500 на брой, в Монтана тази бройка е била около 800. Такава ферма е установена и в Бургас. "Там, където са направили стопанства, без мерки за биосигурност, там са основните точки на напрежение. Те са и основен източник за пренасяне на вируса", посочи Танева.

Утре Танева заминава за Брюксел, където ще обсъди борбата с африканската чума по свинете с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис.

Дневник