Григор Димитров напусна турнира от сериите "Мастърс" в Монреал още в първия кръг след загуба в два сета от Стан Вавринка - 4:6, 4:6 за час и 35 минути.

Поражението има много скъпа цена за българския тенисист, който губи много точки за световната ранглиста, заради участието си на четвъртфинал през миналата година. Димитров ще излезе от топ 70 на ранглистата, като не успява да защити 180-те точки в Монреал.

Засега виртуално Димитров заема 74-о място и губи 20 места.

Той отпада в първи кръг в четвърти от последните пет турнира, в които взе участие. Българинът е и с отрицателен баланс през 2019 г. - 12 победи и 14 поражения. От края на месец май бившият №3 в света има само една победа, като тя дойде през миналата седмица на турнира в Лос Кабос.

Димитров загуби за шести път от Вавринка в 10-ия мач помежду им. Поражението е четвърто поредно след сблъсъците им на "Уимбълдън" и US Open през 2018 г., както и на "Ролан Гарос" преди два месеца. На твърди кортове Вавринка е с три победи срещу само една загуба срещу Димитров.


В мача българинът допусна шест двойни грешки, а Вавринка впечатли с отличен сервис и 12 аса, които реализира. Във втория кръг Вавринка ще се изправи срещу Карен Хачанов, който започва директно от тази фаза на надпреварата.

Срещата започна много добре за Димитров, който спечели първия си сервис гейм на нула, за по-малко от минута. Българинът обаче не успя да задържи добрия ритъм и допусна да бъде пробит в маратонски гейм. Вавринка стигаше до четири точки за пробив, които бяха отразени от Димитров. При петата българинът не успя и се оказа догонващ.

Швейцарецът затвърди пробива, а след това резултатът започна да се движи гейм за гейм. Непредизвиканите грешки от българина бяха повече и точно те не му позволиха да притисне Вавринка.

Съперникът на Димитров имаше шанс да постигне втори пробив, като поведе с 40:0 в деветия гейм, в който българинът сервираше да остане в сета. Той съумя да отговори и измъкна подаването си. Още в следващия гейм Вавринка успя да спечели гейма и с 6:4 затвори първия сет.

В първата част Григор Димитров допусна 14 непредизвикани грешки. Той направи и пет двойни грешки, а за сметка на това записа само един ас. Вавринка беше със седем аса и 85% спечелени точки при първи сервис.

Швейцарецът не даде нито точка за пробив, докато имаше възможности на своя сметка.


Вторият сет започна с много по-оспорвани геймове и три поредни пробива. Вавринка успя да вземе подаването на Димитров, но веднага след това допусна пробив в един невероятен гейм.

Вавринка не се пречупи и успя да пробие още веднъж Димитров, в гейм, когато Димитров се представи силно. Българинът изоставаше с 0:30, но прояви невероятна защита, с което заслужи овации от публиката. Той стигна до 30:30, но след това рухна и беше пробит за втори път.

Швейцарецът затвърди пробива, като взе подаването си в един много труден гейм.

Вавринка беше много близо до това да пробие за втори път и да поведе с 4:2, но Димитров успя да се защити и да вземе подаването си. До края на сета двамата печелеха подаванията си, но към края Вавринка започна да изпитва проблеми в бедрото.

Швейцарецът трудно вкарваше сервис, но и това не го спря, за да сервира за мача.

Дневник