Църквата отбелязва днес празника Преображение Господне, който се чества още от първите векове на християнството.

На този ден, според Светото писание, Иисус Христос се преобразява. Той се явява в небесната слава пред трима от тях - Петър, Яков и Йоан, като ги завежда на планината Тавор в Галилея.

Вярващите се причестяват след петдневен пост, като в чест на празника се позволява риба в менюто. В литургията на българските православни храмове се прибавя специален тропар (молитвено песнопение) - "Освещаване на гроздето". Преображение Господне е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се прикади от свещеника в църквата. До този ден не се разрешава да се яде грозде.

Днес имен ден празнуват Сотир, Спас, както и всички, чието име е свързано с името на Иисус Христос - Христин(а), Християн(а), Христо и т.н, както и всички имена, отразяващи славата Господна, като Сияна (Божествено сияние), Светлин и Светла.

Народните вярвания свързват празника Преображение с промяната на времето от лято към есен. Поверието, че на този ден "лятото се пречупва" и времето тръгва на застудяване, идва от времената, когато празникът се е отбелязвал по стар стил - на 19 август.

Дневник