Какво би станало, ако утре футболът в Испания изчезне? Ако хората спрат да се интересуват от уменията на Лионел Меси и ударите с глава на Карим Бензема, например? Ще бъдат засегнати хиляди барове, транспортни фирми, хотели, ресторанти, информационни сайтове, фирми от малкия и средния бизнес в цялата страна.

Това показва задълбочено проучване на PwC, поръчано от Ла Лига, резултатите от което бяха публикувани в "Ел Паис". Основното заключение е, че испанският футбол се е превърнал в ключов стълб в развлекателната индустрия на страната,.

Според анализа общият оборот е 15.6 млрд. евро (или 1.37% от БВП на Испания), а платените данъци са 4.1 млрд. евро. Общо 185 000 са работните места в сферата.

Грегорио Пифаре, който има бар в малко село, посочва, че когато "Барселона" играе, се събират по 30-40 души - около 10% от жителите на селото. "Винаги присъстват дядовците - група от десетина приятели на възраст между 65 и 70 години, които сядат на една и съща маса всеки път", посочва той и допълва, че ако мачът е между 19 и 21 ч. оборотът е по-висок заради повечето поръчана храна.

Докладът сочи, че средният разход на един запалянко, когато отиде в бар, за да гледа футбол, е 9.9 евро. Средният разход за привържениците, които пътуват за мачове извън своето населено място, е 100 евро.

Футболният продукт е ключов и за платените канали. Общите им приходи са 1.8 млрд. евро, а близо половината от абонатите (41%) казват, че не биха ползвали услугата, ако пакетите не включват футбол.

Изследването показва и влиянието върху сектора с видеоигрите. PwC посочва, че продажбите на игри, свързани с футбола, за 2016-17 г. са на стойност 217 млн. евро, като в сферата има открити 5700 работни места. Четири от десетте най-продавани видеоигри в Испания са футболни.

Дневник