С четирима състезатели шуменският клуб по тенис на маса „Кабаков“, с треньор Златко Илиев, се представи на 12-и международен фестивал в Албена, съобщиха от клуба. 
Участие на престижното състезание записаха Славомир Боянов, Мартин Трендафилов, Мартин Кънчев и Александър Димов.

Надпреварата се проведе от 1 до 4 август и бе за деца до 12, 15 и 18 г. В състезанието по тенис на маса се включиха представители на 12 държави.

Състезанието протече на два етапа  във всички възрасти. В първия етап участниците бяха разделени в групи, а вторият бе с прогресивно елиминиране, като се играе за всяко място.

При състезателите до 12 г. бяха съставени 8 предварителни групи, като първият и вторият от всяка участваха във финал ,,А‘, а останалите във финал,,Б‘‘

В групата си Славомир Боянов записа 2 победи над грък и молдовец с по 3:1 и загуби от румънец с 2:3, като зае 2 място и продължи във финал ..А‘‘ между първите 16 на турнира.  Същото постигна и Мартин Трендафилов след победи над руснак и украинец с по 3:2 и загуба от румънец с 1:3.  На осминафиналите и двамата двамата постигнаха победи -  Мартин над германец Александър Шварц с 3:1, а Славомир Боянов над беларусина  Борис Фадеев също 3:1. В мачовете си от четвъртфиналите и двамата шуменци претърпяха загуби. Това ги изпрати в мачове за разпределение на местата от 5-то до 8-мо. Там те записаха по 1 победа и 1 загуба ,като в крайното класиране Боянов се нареди 6-ти, а Трендафилов  - седми.

При състезателите до 15 г. само Александър Димов успя да участва във финал ,,А‘‘,след като записа 3 последователни победи в групата си - над румънец с 3:2, и над българин и молдовец с по 3:1, с което зае първо място в групата. В следващия етап Димов записа 1 победа и 3 загуби, което му отреди 13-то място в крайното класиране. 

Другите състезатели участваха във финал ,,Б‘‘. Славомир Боянов, който е само на 11 г. и Мартин Трендафилов на 12 г., играха равностойно във всяка среща, като записаха по 2 победи и 2 загуби и се наредиха на 9-то и 11-то място.

Мартин  Кънчев зае 3-то място в групата си след 2 загуби с по 2:3 от българин и грузинец и победа с 3:0 над грък. Това го остави във финал , Б‘‘. Там Мартин показа силна игра и след 4 последователни победи с по 3:0 завоюва първото място и златния медал.

При юношите до 18 г. Мартин Кънчев и Александър Димов не можаха да се класират за финал ,,А‘‘и играха във финал ,,Б‘‘. Александър Димов записа 1 победа допусна 3 загуби и зае 14-то място, а Мартин  Кънчев след 2 победи и 2 загуби се нареди на 9-то място.

„Турнирът  бе част от лятната подготовка на състезателите от клуба за новият сезон, който започва в края на септември. Доволен съм от играта, която показаха моите състезатели. Ако тези състезатели продължат и през оставащите дни на лятото да тренират упорито, резултатите за следващия сезон, ще бъдат още по-добри от изминалия“, коментира треньорът  Златко Илиев.

ШУМ.БГ