Със закупуването на изтребители от такъв високоспособен съвременен модел на F-16 България ще стане още по-надежден партньор, ще намали зависимостта от руски военни съоръжения и ще допринесе за укрепване на регионалната и националната си сигурност. Това обяви на пресконференция днес Джъстин Фридман, шарже д'афер на САЩ в България.

През юли парламентът одобри международните договори за закупуването на осем изтребителя F-16 Block 70. Според офертата, която е валидна до 5 септември, страната ни трябва да преведе 1.256 млрд. долара. Очаква се решение на Конгреса, с което САЩ ще дадат между 46 и 60 млн. долара, с което се очаква цената да бъде намалена.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че се правят компромиси с оборудването и обучението, Джъстин Фридман каза: "Пакетът отговаря на нужните на България за мисиите, които тя изпълнява". Попитан, той обяви, че очакванията са до дни парите да са приведени по сметката на федералния резерв в Ню Йорк.

Според Джим Робинсън, директор на "Международно бизнес развитие за F16" в компанията-производител "Локхийд Мартин", никоя от способностите не е спестена или пропусната и България ще получи четвърто поколение боен самолет. Попитан дали изтребителите ще бъдат оборудвани с т.нар. умни бомби, той допълни: "Частта от пакета по отношение на въоръженията не попада в обхвата на нашия допуск до информация. Но като производител мога да кажа, че F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения".

Производството на първия самолет F-16 ще бъде завършено през декември 2022 г. Той ще бъде доставен, за да бъдат да могат да се доставят българските техници и авиоинженери. Така през 2023 г., когато по договор България трябва да получи първите шест самолета, ще може да се работи с тях още от първия ден. Последните два ще бъдат в САЩ за обучение и ще бъдат доставени до 2024 г. Дотогава България ще продължи да разчита на МиГ29, чиято поддръжка минава през Русия.

От 2021 г. до 2023 г. ще се поведат обучения по програми за пилоти, техници и команден състав.

Най-вероятно изтребителите F-16 ще бъдат в авиобаза "Граф Игнатиево", а поддръжката ще става в завода "Авионамс" . На въпрос дали САЩ ще подпомогне модернизацията на радарите, участниците в пресконференцията казаха, че Натовските сили ползват сегашната радарна система, а е решение на българското правителство дали ще поискат подкрепа.

На въпрос колко по-евтино ще бъде евентуалното закупуване на още осем изтребителя, Джим Робинсън каза: "Значително". И обясни, че в цената няма да влизат оборудване, въоръжения, поддръжка и обучение, тъй като те вече са купени.

Дневник