Цивилно лице може и трябва да заема длъжността ръководител на служба "Военна информация". Такава позиция заяви президентът Росен Плевнелиев (22 януари 2012 – 22 януари 2017 г.) в сутрешния блок на БНР. Вчера наследникът му на поста Румен Радев наложи вето на поредната промяна в Закона за военната информация, с която се даде възможност цивилни да оглавяват службата. Мотивите му вижте тук.

Самият Плевнелиев по време на мандата си също наложи вето на промените в този закон, които тогава обаче изискваха оглавяващият службата да бъде непременно военен. Едно погрешно решение от 2015 г. сега се коригира, обяви той днес. Посочи, че със своите аргументи президентът Румен Радев "издиша" и по-скоро действа популистки и контра на правителството и Народното събрание. Това правел през последните три години, понякога без аргументи.

През 2015 г. Росен Плевнелиев наложи вето на Закона за военното разузнаване. Тогава депутатите решиха само военен да може да заеме поста, поради което се наложи Йордан Бакалов да подаде оставка.

Аз вярвам, че служба "Военна информация", и това е разписано в самите текстове, не е свързана единствено и само с отбраната на Република България. Тя е свързана и изпълнява изключително важни задачи с националната сигурност като цяло. А една голяма част от рисковете днес са точно с невоенен характер, обясни аргументите си Плевнелиев. Оказва се, че двама държавни глави на България могат да наложат вето на един и същ закон с коренно различни и противоположни аргументи и тези, посочи той.

Рисковете за националната сигурност са асиметрични – трафик на хора, бежанска вълна, трафик на оръжие и наркотици, следователно и отговорът е асиметричен и не може да бъде ограничен само до военни методи и до възможността службата да налага контрамерки само с военни методи, допълни Плевнелиев.

Напомни, че и днес законът позволява заместниците на директора да са цивилни лица и да ръководят службата, когато той е в отпуск. В определен момент се оказа, че заместниците могат да бъдат цивилни по закон и да управляват, а сега законът казва, че не трябва, обяви той.

При мен тогава остана усещането, че се действа безпринципно, и затова наложих вето, за да помогна на Народното събрание да се коригира, но твърдя, че господин Бакалов беше добър ръководител на службата в качеството си на цивилно лице, разказа предишният президент. Посочи, че това е бил един от най-добрите ръководители на службата, който единствен е имал смелостта да прекрати актовете на агентите на бившата Държавна сигурност в структурата и да ги предаде на Комисията по досиетата, както е изисквал законът. Никой друг не успя да извърши това високо отговорно действие да покажем кои са агентите на ДС във военната информация. И той бе елиминиран с липсата на ясни аргументи, заключи Плевнелиев.

Когато народните представители в рамките на 4 години вземат две коренно противоположни тези и това направят и двама президенти, остава усещането у гражданите, че нещо не е наред, анализира той. В единия случай един от тях е действал в услуга на някаква чисто политическа или партийна теза, без да се влезе в дълбочината. Остава съмнението за лобизъм и изпълнението на конкретна политическа задача, допълни Плевнелиев.

Дневник