Уейн Рууни се завръща в английския клубен футбол. Това, за което медиите в страната съобщиха преди часове, вече е факт - бившият капитан на националния отбор на Англия ще се състезава за "Дарби каунти".

Нападателят ще се присъедини към "овните" през януари следващата година. Договорът на Рууни с втородивизионния отбор ще е за година и половина, като той ще е играещ треньор в екипа на мениджъра Филип Коку.

"Много съм развълнуван за възможността, която "Дарби каунти" ми предоставя. Сигурен съм, че мога много да допринеса, и нямам търпение да се срещна с всички, особено с привържениците", заяви Рууни пред сайта на клуба.

Това ще е третият английски отбор за него след "Евертън" и "Манчестър юнайтед". През лятото на 2018 г. той премина в американския "Ди Си юнайтед", за който има 23 гола в 41 мача.

Сделка с двоен ефект

Споразумението е многопластово - от една страна, Рууни върви към края на състезателната си кариера и началото на пътя си като мениджър, а от друга, клубът се бори за развитието си.


Двете страни вярват, че ще могат да са си полезни взаимно. Рууни вече е казвал, че има желание да остане във футбола като треньор. Първата стъпка ще е при "овните", откъдето тръгна и треньорският път на новия мениджър на "Челси" Франк Лампард.

"Много се вълнувам да започна треньорската си кариера в "Дарби каунти" и да работя в първия отбор и академията", каза Рууни.

Врата към нови възможности

Клубът прави своеобразен удар с трансфера, като изпълнителният директор Мел Морис приветства идването на футболиста. Според него привличането на Рууни ще предостави отлични възможности за клуба на и извън терена.

"Да имаме Уейн Рууни като футболист, а и като човек с амбицията да стане треньор е невероятно и само мога да си представям какво вълнение ще предизвика това сред привържениците ни у дома и по света", каза Морис. И уточни, че първостепенната роля на нападателя ще е като футболист. Рууни обаче ще има и отговорността да помага за развитието на младите футболисти в академията.

В клуба са наясно и че привличането на бившия национал носи и търговски възможности. "Успоредно с идването на Уейн получихме и предложение за рекорден спонсорски договор с генералния ни спонсор 32Red", добави Морис.

Дневник