Държавата не се е справила с намаляването на популацията на дивите прасета, които са многобройни в районите с индустриални ферми, нито със свинете в личните дворове, които в мнозинството си са нерегистрирани. Това съобщи пред БНТ зам.-министърът на земеделието Янко Иванов в коментар на разпространяващата се африканска чума по свинете, която поставя под риск промишленото производство на свинско месо и оставя без препитание хората, които отглеждат прасета за лични нужди.

"Това, в което не успяхме, е редуцирането на популацията на диви животни, която, за голямо съжаление, е с доста плътна концентрация в районите с индустриални ферми. Не успяхме и със стопанствата в личните дворове, които също, на много места, са без никакви мерки за сигурност", каза Иванов.

Той добави, че мнозина стопани не са регистрирали животните си поради незнание или пренебрегвайки законовите изисквания. Обсъжда се финансовото им подпомагане за почистването на техните дворове.

Вчера стана известно, че Европейската комисия ще отпусне спешно 3 млн. евро на България за ограничаване на разпространението на опасното за животните заболяване. Парите са за компенсация на първите индустриални ферми, които бяха унищожени заради вируса. България обаче ще поиска още средства от Брюксел.

Иванов каза, че през октомври проверка на Европейската комисия ще пристигне в България, за да оцени изпълнението на мерките, предприети от българските власти.

Според омбудсмана Мая Манолова всички хора, отглеждащи прасета, трябва да бъдат обезщетени по пазарни цени за тяхното принудително умъртвяване. Пред същата телевизия тя каза, че за повече от година мерките, които властта е предприела, са довели до 27 огнища на чума в населени места и още толкова сред дивите прасета, което показва, че някой е проспал нахлуването на това опасно заболяване и опитва да изкара виновни хората, които гледат животни в дворовете си. 

Дневник