От утре, 8 август в шуменското читалище „Пробуда“ се открива художествено ателие, в което млади жени ще се учат на стара техника - ръчно бродиране върху канава на шевици от нашия край.

Ателието ще бъде отворено през месец август и всяка седмица желаещите да бродират могат да го посещават. То ще се ръководи от майсторката Йорданка Хаджилазова, която се е научила да бродира от малка, а сега го прави винаги, когато има свободно време.

Организаторите от читалището са си поставили за цел да направят 25 бродирани кърпички с мотиви от Североизтока, с които да обогатят танцовата формация към читалището “Магията на фолклора“.

„Връщаме се към старите занаяти, към народната наша шевица, която е уникална не само с цветове и форми, но и с това, че носи своето послание през годините. Кърпичките с нашите шевици ще намерят място като аксесоар в автентичните и обработени танци на нашата формация“, каза председателят на читалището Златина Петрова.

Художественото ателие „Шуменска багреница“ е част от проект, с който читалището е участвал пред общински фонд „Култура“. Целта на проекта е да спаси, съхрани и популяризира културното наследство от нашия край.

ШУМ.БГ