Украинският президент Володимир Зеленски се е обадил на руския си колега Владимир Путин и в дълъг разговор е отправил към него искане да "повлияе на онази страна" в конфликта, предадоха агенция УНИАН и канал "112 Украйна".

Вторият разговор на Зеленски и Путин идва след смъртта на четирима украински войници в Донбас при обстрел с противотанков гранатомет. След нея президентът отправи призив за среща на върха с лидерите от Нормандската четворка (Франция, Германия, Русия и Украйна). По-рано той се е обявявал за включване в разговорите и на лидерите на Съединените щати и Великобритания - идея, която Москва не е отхвърляла.

Инцидентът стана, след като бе договорено безсрочно примирие на 22 юли, но от него насам страните се обвиняват взаимно в нарушения.

"Убиват хората ни", казал Зеленски на Путин според собствените му думи. "Всички казват, че искат мир. Всички говорят за това, но освен думи трябва да видим и бързи крачки. Настоявах много и молих много президента на Руската федерация да повлияе бързо днес така, че онази страна да прекрати действията си. Това не са игри."

След среща с представители на силовите структури Зеленски каза, че още днес ще обсъди ситуацията с лидерите на Франция и Германия, Еманюел Макрон и Ангела Меркел, за да се обсъдят варианти за "нормандска" среща.

Дневник