Германското промишлено производство е спаднало повече от очакваното през юни заради по-слабото производство на междинни продукти и капиталови стоки, предаде "Ройтерс".

Това е още един признак за свиване на най-голямата икономика в Европа през второто тримесечие, тъй като износът ѝ е засегнат от търговските спорове в света. Промишленото производство е спаднало с 1.5 процента на месечна основа, докато очакванията бяха за намаление с 0.4 на сто, сочат обявените днес данни на германската статистическа служба.

"Продължаващият спад е плашещ", каза икономистът Александер Крюгер от "Банкхаус лампе" (BankhausLampe). По думите му рецесията в производствения сектор вероятно ще продължи заради задълбочаването на търговската война между САЩ и Китай. За цялото второ тримесечие промишленото производство е спаднало с 1.8 процента спрямо предходното тримесечие заради резкия спад при металопроизводството, производството на машините и автомобили, уточни министерството на икономиката.

Активността в строителния сектор е намаляла с 1.1 на сто през второто тримесечие, а в енергийния сектор - с 5.9 процента.

Очакванията са, че германската икономика в най-добрия случай е била в застой през второто тримесечие, а индексите за доверие сочат, че може да се свие през третото тримесечие заради търговските спорове, несигурността около Брекзит и забавянето на световната икономика. Германското правителство очаква икономически растеж от 0.5 процента тази година и 1.5 процента догодина.

Дневник