Поредна декларация за подкрепа за кмета на община Русе и доскорошен общински ръководител на ГЕРБ г-н Пламен Стоилов изпратиха членове на общинското ръководство на управляващата партия. Тя е подписана и от кметовете и кметските наместници от общината, избрани от ГЕРБ.

След решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Стоилов бе сменен с бизнесмена Росен Даскалов. За смяната се разбра от информация, публикувана на 31 юли т.г. в официалната фейсбук страница на областната организация на партията.

"Днес, след два успешни кметски мандата, г-н Стоилов може да отчете редица постижения, за които винаги досега е получавал нашата подкрепа", пише в декларацията. Подкрепящите Стоилов в документа казват, че за осем години е "съумял да изтръгне града от безвремието и даде ясна перспектива за развитието на Русе като проспериращ икономически и културен център". Сред изредените му постижения са: "Наложи дух на сътрудничество и търсене на максимално широк консенсус в Общинския съвет, както и на активен диалог с гражданите, бизнеса и медиите; Активно работи за подобряване на инвестиционния климат в града, както и за привличането на нови производства, чрез което Русе възвърна позициите си на индустриален център в страната; Реализира знакови за града проекти, чакани десетилетия наред от русенци, в това число: Възвръщането на европейския блясък на Русе и обръщането на града с лице към река Дунав; Подобрената транспортната свързаност между центъра и кварталите; Цялостната модернизация на общинските училища и детски градини; Завършването на спортната зала; Обновяването на емблематични музеи и сгради паметници на културата".

"Благодарение на упоритата и всеотдайна работа на г-н Стоилов Русе достигна до висини, за които допреди няколко години не сме дръзвали дори да мечтаем: Градът ни беше домакин на Световното първенство по волейбол; ФК "Дунав" се завърна в А група и дори беше на крачка от участие в Лига Европа", пише още в декларацията.

"Отчитайки всичко, казано дотук, и вярвайки в демократичните принципи при функционирането на ПП ГЕРБ, заявяваме пред нашия лидер, г-н Бойко Борисов, както и пред Изпълнителната комисия своята категорична подкрепа за г-н Пламен Стоилов", пишат лидерите на местната организация. Те призовават Борисов да остави Стоилов на поста му, защото "всяка промяна на този курс би била фатална с оглед изпълнението на важните за нашия град проекти". Те заявяват своята готовност да работят за поредната знакова изборна победа на ГЕРБ в община Русе и вярата си, че Стоилов "като човек, доказал своите лидерски качества, своя управленски опит и своя висок морал... е най-подходящото лице за кмет на община Русе и водач на листата с кандидати за общински съветници от ПП ГЕРБ".

Номинациите за кмет на Русе ще бъдат направени на конференция на организацията на 8 август. На нея е поканена и Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Дневник