Китай остави курса на юана да спадне днес за трети пореден ден спрямо щатския долар и централната банка определи курс от 6.9996 за долар, което е понижение с 0.44 на сто спрямо вчера и нов минимум от 15 май 2008 година, предадоха световните агенции.

Според члена на Академията на обществените науки на Китай Юй Юндин, цитиран от ТАСС, сегашното понижение на курса на юана спрямо долара е предизвикано не от манипулации на регулатора, а от изявлението на американските власти за налагането на допълнителни мита за китайски стоки.

"Франс прес" посочва, че понижението на курса на китайската валута спрямо щатския долар, който в понеделник спадна под символичния праг от 7 юана за долар, е ескалация в търговската война между Пекин и Вашингтон след заплахата на Тръмп да наложи допълнителни мита на почти целия внос от Китай от 1 септември.

Спадът на юана облагодетелства китайските износители и би могъл да смекчи въздействието на допълнителните мита. След като официално обвини Пекин в манипулиране на юана, правителството на Тръмп като че ли смекчи тона спрямо Китай, отбелязва АФП.

Главният икономически съветник на Белия дом Лари Къдлоу коментира, че Тръмп продължава да действа за търговско споразумение с Китай, "но само при условие, че това бъде добро споразумение".

Дневник