Носителят на награда "Оскар" Гийермо дел Торо акцентира върху произхода си и изрази тревога от решителните мерки, които САЩ взема срещу имиграцията в речта при получаването на своя звезда в Алеята на славата в Холивуд, предаде "Варайъти".

"Аз съм мексиканец и съм имигрант", заяви той на церемонията, на която присъстваха Джей Джей Ейбрамс, Лана Дел Рей и други известни лица от света на киното и музиката. Дел Торо е режисирал филми като "Лабиринтът на Пан" и "Формата на водата". За втория получи награда "Оскар" през 2018 г. Той също така е продуцент на много заглавия, между които попада трилогията "Хобит".

Режисьорът използва церемонията, за да отправи послание към американските политици. Той заяви, че американските граждани в момента живеят в "голям страх", който е използван за създаването на все повече разделение между хората. "Тези лъжи ни правят по-лесно контролируеми и ни правят податливи към това да се мразим един друг. Но противоотровата е да се застанем един до друг и да осъзнаем, че тези разделения са пълни измислици", каза той.

"За мен, като мексиканец, получаването на звездата е жест, който не мога да нарека в този момент нито банален, нито обикновен", продължи Дел Торо. Той отбеляза, че за него е важно, че събитието се случва точно в този момент, защото иска да каже на имигрантите от всички националности да вярват "във възможностите, а не в препятствията". "Не вярвайте на лъжите, които говорят за нас", завърши той.

Дел Торо направи изказването си в момент, в който в американските медии циркулират новини за лошите условия в лагерите за имигранти на границата с Мексико. Когато получи своята звезда на Алеята на славата, той коленичи и целуна мексиканското знаме.

Дневник