Гърция, Израел, Кипър и Съединените щати се договориха да засилят сътрудничеството си в областта на енергийната, инфраструктурната и кибер сигурността, заяви днес гръцкият министър на енергетиката Костис Хадзидакис, след като министрите от четирите страни се срещнаха в Атина, съобщава в. "Катимерини".

Откриването на залежи на природен газ в Източното Средиземноморие през последното десетилетие превърна региона във важен алтернативен източник на енергия за Европа, но също така разкри отдавна тлеещи спорове между съседките, борещи се за правата върху източниците.

Регионалната тристранна среща между Израел и Кипър, които откриха залежите, и Гърция, която иска да играе ролята на хъб, неотдавна беше разширена с включването и на Съединените щати, напомня вестникът.

"Енергетиката може да бъде мост за по-голяма политическа стабилност", заяви пред журналисти американският заместник-министър на енергетиката Франк Фанън.

Кипърският министър на енергетиката Георгиос Лакотрипис каза, че е получил уверения от своите колеги от Израел, Гърция и САЩ за пълната подкрепа към правото на неговата страна да извършва проучвания за природни ресурси.

Турция, която няма дипломатически отношения с Кипър, оспорва правото на членката на ЕС да търси природен газ, предявявайки претенции към крайбрежни зони на Кипър. Анкара разположи два сондажни кораба източно и западно от острова - ход, който Кипър определя като нарушение на международното право. / БТА

Дневник