Три са мерките срещу разпространението на африканска чума по свинете, около които днес се обединиха земеделският министър Десислава Танева, фермери от цялата страна и учени, които участваха в кръгла маса, организирана от Министерството на земеделието, храните и горите и Тракийския университет в Стара Загора, предава БТА.

Първата от тях е регистрация на всички животни, втората - проверка от експертни групи на състоянието на всички свинекомплекси и ферми в страната, а третата - контрол на популацията на дивата източнобалканска свиня.

Необходим е строг контрол в свиневъдните ферми в цялата страна, категорични бяха всички участници в дискусията. При проверки са установени негламентирани фамилни стопанства, с по 100-200 свине, без никакви мерки за биосигурност, каза Танева.

До този момент в България са установени 30 огнища на африканската чума и са засегнати 126 хиляди свине. Последните две огнища са в Силистренска област. Общо 15 на сто от поголовието в свиневъдството е засегнато, изтъкна министър Танева.

Дневник