Турция и Съединените щати обявиха, че са се съгласили за създаването на общ оперативен център, от който да координират и управляват т.нар. безопасна зона в Северна Сирия, предаде "Ройтерс".

Преговорите, които се водиха в Анкара три дни между представители на двете държави, се очакваше да са тежки. Преди началото им президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че Турция твърдо е решила да започне нова интервенция в Сирия, ако не бъде постигнат консенсус.

Безопасната зона е нужна на Турция, за да се върнат там част от няколкото милиона сирийски бежанци, които са в страната, които натоварват икономиката ѝ и създават социално напрежение. Преговарящите обясняват в отделни изявления, че целта е създаването на "мирен коридор" и да се положат всички усилия, за да се върнат сирийците, разселени от войната.

Трудните въпроси

Нито едно от двете изявления - на турското министерство на отбраната и американското посолство в Анкара - не дава отговор на два въпроса колко дълбоко трябва да навлезе зоната в Сирия и кой би командвал патрулите в района, отбелязва агенцията.

Това са двата проблема, заради които преговорите продължават месеци. В Северна Сирия има американски войски, подкрепящи кюрдските Сили за защита на народа (YPG) и други паравоенни групи в коалицията. Кюрдските милиции са считани от Анкара за сирийско разклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). САЩ настояват, че е нужно YPG да останат в зоната, но и да получават подкрепа, тъй като "Ислямска държава" все още не е напълно победена (Турция, обратно, иска те да бъдат изтласквани все по на изток).

Известно е, че зоната би трябвало да е дълга стотици километри по границата, но нищо не потвърждава разпространявани в "Туитър" турски документи, според които тя би трябвало да навлезе 35-40 км в сирийската територия. Вашингтон иска друго - ивица, широка 5 км (демилитаризирана), и още 9 км с ограничено разполагане на оръжия. Освен това Анкара смята, че трябва да има последната дума в зоната - нещо, за което САЩ не са съгласни.

На среща на посланиците вчера турският министър на отбраната Хулуси Акар повтори заканата на президента, че Турция е готова да влезе сама в Сирия, ако не бъде постигнат компромис със САЩ. "Подготовката, разполагането на единиците ни са завършени. Но казахме, че искаме да действаме заедно с приятеля и съюзника ни, САЩ."

Дневник