Привърженици на бившия президент на Киргизстан Алмазбек Атамбаев продължават да държат за заложници шестима бойци от спецкорпуса "Алфа" към Държавния комитет за национална сигурност (ДКНС) на централноазиатската република, съобщава ТАСС, цитирайки източници от щаба на бившия държавен глава.

"Командосите продължават да остават в дома на експрезидента. Животът им по никакъв начин не е застрашен", каза представител на щаба. Според него на задържаните военнослужещи се оказва "необходимата медицинска помощ".

Източникът добави, че към дома на Атамбаев в село Кой-Таш край столицата Бишкек, където снощи се разиграха драматичните събития, продължават да се стичат негови привърженици "от всички региони" на републиката, които "са настроени много решително". По приблизителни преценки в момента около резиденцията на бившия президент са се събрали между 2 и 4 хиляди души.

Вчера командосите от "Алфа" на ДКНС на Киргизстан предприеха в село Кой-Таш опит за силово задържане на 62-годишния Атамбаев, който се провали, въпреки първоначалните съобщения, че той е задържан и "отведен в неизвестна посока". По-късно се изясни, че охраняващите резиденцията му са отблъснали атаката и са взели 6-има бойци за заложници. След това в селото започнаха сблъсъци между пристигналите на място допълнителни сили на милицията и поддържащи Атамбаев граждани. Един от командосите бе убит, а още 52-ма души бяха ранени, сред които журналист и служител от правоохранителните органи.

Главният прокурор на страната, цитиран от "Франс прес", съобщи, че 23-ма цивилни и 24-ма служители на силите на реда са хоспитализирани, а здравното министерство уточни, че някои от цивилните са ранени от куршуми. Според властите при вчерашната спецоперация силите на реда са използвали само гумени куршуми, докато привържениците на експрезидента стреляли с бойни патрони.

Атамбаев призна днес, че лично е стрелял по атакуващите дома му командоси от спецчастите при вчерашния им опит да го арестуват. "Моите привърженици нямаха оръжие, аз лично стрелях по време на нападението", каза той, но добави, че се "стараeл да не уцелва хора". Атамбаев отбеляза също, че е готов да съдейства за освобождаване на задържаните от неговите привърженици при щурма бойци от спецчастите.

Президентът Сооронбай Жеенбеков прекъсна отпуската си и се върна в столицата Бишкек, където тази сутрин се провежда извънредно заседание на националния Съвет за сигурност.

"Атамбаев грубо наруши конституцията и законите на републиката", оказвайки твърда въоръжена съпротива при опит за задържане, каза на заседанието президентът Жеенбеков, цитиран от своята пресслужба. Той подчерта необходимостта да се предприемат незабавни мерки за запазване на законността, мира и сигурността в страната.

Атамбаев бе държавен глава на Киргизстан от 2011 до 2017 г. Той стана първият президент в историята на централноазиатската бивша съветска република, оттеглил се доброволно от поста. В Киргизстан президентът има право само на един шестгодишен мандат.

Именно Атамбаев бе инициатор за издигането на кандидатурата на Жеенбеков за негов наследник на поста. През пролетта на миналата година обаче бившият президент призна публично, че има сериозни разногласия със своя приемник.

През юни парламентът на Киргизстан лиши Атамбаев от съдебен имунитет, за да може той да бъде съден по обвинения в корупция. Според тях той незаконно е купувал земя и е пуснал на свобода член на мафиотски клан. Бившият президент отрича тези обвинения и твърди, че те са политически мотивирани, отбелязва агенция "Франс прес".

Група депутати в парламента на Киргизстан започна да събира подписи за свикване на извънредно заседание във връзка със създалата си ситуация около бившия президент.

Привърженици на Атамбаев смятат да свикат митинг в Бишкек по-късно днес и да поискат оставката на сегашния президент. Това заяви самият експрезидент пред журналисти. Според него кръвта на загиналите и пострадалите при вчерашния щурм срещу дома му в Кой-Таш "лежи на съвестта на президента Сооронбай Жеенбеков".

Пресцентърът на ДКНС предупреди жителите на страната, че разпространителите на провокационни материали подлежат на отговорност . "В момента чрез различни социални мрежи и интернет се разпространяват провокационни съобщения за призиви на гражданите към противоправни акции. Ако бъдат открити лицата, разпространяващи такива съобщения, ДКНС си запазва правото официално да ги предупреди", отбелязват от ДКНС. Посочва се, че се води "активна работа да не се допускат и да се пресичат такива продължаващи провокационни действия от страна на отделни сили, заинтересовани от дестабилизация на обстановката".

БТА/Дневник