Дамаск категорично отхвърля вчерашното американско-турско споразумение за създаване на център за съвместни операции в Северна Сирия с цел създаване за обезопасена зона в населения предимно от кюрди район, съобщи сирийската държавна агенция САНА, цитирана от "Франс прес".

Мярката има за цел да предотврати стълкновения между турски и кюрдски сили. "Сирия категорично отхвърля споразумението на двата окупатора, американски и турски, за създаване на т.нар. обезопасена зона", съобщи САНА, цитирайки източник от сирийското външно министерство.

"Това споразумение е явна агресия над сирийската териториална цялост и суверенитет, както и нарушение на принципите на международното право. Сирия призовава международната общност и ООН да осъдят тази американско-турска агресия, която представлява опасна ескалация и подронва всички усилия за намиране на изход от сирийската криза", добавя дипломатическият източник.

Кюрдите създадоха полуавтономна зона в Северна Сирия, възползвайки се от избухналия през 2011 г. конфликт в страната. Турция гледа с лошо око този проект за автономия до границата ѝ, защото се опасява, че това може да разпали сепаратистките настроения на кюрдското малцинство на нейна територия. Сирийският режим пък иска да си върне цялата територия на Сирия и отхвърля автономия на кюрдите, отбелязва АФП.

БТА/Дневник