Най-малко 300 са задържаните политици и сепаратисти в опит да спре протестите в Кашмир, започнали след съобщението, че специалният статут на Кашмир се отменя, съобщи "Ройтерс". Агенцията се позовава на полицай, местни лидери и медии.

В региона властите са спрели мобилните мрежи и интернет, забранени са публични събирания в най-големия град Сринагар. Училищата са затворени, барикадирани са пътища и квартали на Сринагар, хиляди служители на паравоенната полиция са разположени там, но въпреки това протестите, макар и ограничени, продължават, казват полицейски източници, пожелали да запазят анонимност. Според същата информация старият град е обсаден, със засилено полицейско присъствие, пропускателни пунктове има на всеки няколкостотин метра.

Преди дни Индия потвърди, че автономията, позволяваща на Кашмир да приема собствени закони и даваща възможност за забрана да се купуват имоти от хора извън щата, ще бъде отменена. Това от години е искане на премиера Нарендра Моди, който вярва, че така ще потуши въоръжената съпротива, продължаваща там от 1989 г.

В резултат Пакистан, който предявява претенции към Кашмир, обяви, че понижава нивото на отношенията с Индия, ще изгони посланика и ще прекрати търговията със съседа. Исламабад засега изключва варианта с военна намеса, но добавя, че "си запазва правото" да отговори на "индийска агресия".

За жителите на Кашмир, предимно мюсюлмани, решението за отмяна на автономията предава доверието им и отваря пътя за напълване на региона им с хора от други места в Индия, които ще променят демографията, казва полицай. Различни източници на "Ройтерс" говорят за до 400 задържани. Сред тях са бивши министри, депутати и сепаратисти, които ненасилствено се борят за отделянето на щата. Част от тях са под домашен арест.

ООН предупреди, че безпрецедентната мярка може да окуражи и други демократични държави да ограничават информационния поток във и от оспорвани райони. "Има нещо драконовско в това спиране по начин, който отсъства в други", обяви специалният докладчик за свободата на изразяване към организацията Дейвид Кей. "Не мога да кажа, че не се е случвало преди - но не мога да си спомня ситуация, където е имало пълно (информационно и комуникационно) затъмнение" дори на телевизията, каза той, предаде "Гардиън".

Индия настоява, че въпросът с Кашмир е вътрешнополитически.„

Дневник