Британският премиер Борис Джонсън няма намерение да напусне поста преди Брекзит, дори ако парламентът гласува вот на недоверие срещу него.

Това съобщава в. "Файненшъл таймс", позовавайки се на високопоставени негови съветници. Великобритания трябва да напусне ЕС на 31 октомври и Джонсън обещава, че това ще се случи със или без споразумение за излизане.

Все по-висок става рискът от Брекзит без сделка, който би имал тежки последици за Обединеното кралство. Междувременно парламентът продължава да е блокиран и да отхвърля както тази възможност, така и споразумението, извоювано от бившия премиер Тереза Мей.

В началото на седмицата лидерът на опозицията Джеръми Корбин заяви, че ще поиска вот на недоверие срещу Джонсън, но техническите срокове за подаването на оставката и организирането на нови избори дават възможност да премиера да проведе предсрочните избори сред "Деня Брекзит". 

По традиция изборите се провеждат в четвъртък, но Джонсън намира 1 ноември, петък, за подходяща дата за евентуални избори, пише "Спектейтър". Някои членове на партията определят заплахата му като рискован ход с потенциала обаче да обедини вота на консерваторите. "Това е единственият начин да се неутрализира Партията на Брекзит. Можем да се обърнем към народа само ако сме провели Брекзит", казва високопоставен член на ръководството на Консервативната партия.

Според последното проучване на ComRes, цитирано от Europe Elects, подкрепата за лейбъристите е 30%, за торите - 29%, за либералдемократите - 16%, Партията за Брекзит на Найджъл Фараж - 15% и за Зелените - 5%.

Дневник