Участък от Двинския залив в Северозападна Русия е затворен за корабоплаване след експлозията по време на изпитания на реактивен двигател, съобщи "Интерфакс".

Най-малко двама са загиналите при инцидента в Архангелска област, най-малко шестима са ранени. Източници на агенцията от силовите структури твърдят, че пострадалите може да са повече, както и че при някои от ранените няма признаци на живот - може "да са загинали или да са изпаднали в клинична смърт", казва той. Като място на експлозията е описан полигон на Руските военноморски сили, който, изглежда, се намира край град Северодвинск на брега на Бяло море.

Управлението на морските пристанища в западна Арктика публикува предупреждение за забрана на плаването в акваторията на залива.

Инцидентът - третият сериозен, свързан с руски военен обект за месец - бе последван от информации в руски издания за повишена радиация в близкия град Северодвинск. Петербургското издание "Фонтанка" пък писа, че е възможно в затворения за гражданско плаване залив да е потънал съд - носител на ядрени ракети.

Източник на "Ведомости" твърди, че е тестван двигател на противокорабна ракета на полигон в село Ньонокса по крайбрежието, на 40 км от града. Според кмета на Ньонокса Валерий Машенков, цитиран от РБК, обаче не е имало експлозии и пожар, но населеното място е близо до мястото на взрива.

Първоначално руското министерство на отбраната настояваше, че радиационният фон е останал в норма. По-късно кметството на Северодвинск съобщи, че след инцидента се е повишил радиационният фон в града, но ситуацията се нормализира и се наблюдава постоянно.

Преди пожара в склад за боеприпаси в Красноярск миналата седмица 14 души загинаха при сходен инцидент на борда на подводница.

Дневник