Германия обмисля да се откаже от дългогодишната си политика да поддържа балансиран бюджет и може да премине към взимане на заеми и дефицит, за да финансира скъпата програма за борба с климатичните промени. Това съобщи ексклузивно "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен правителствен източник.

От 2014 г. насам канцлерът Ангела Меркел успява да увеличи разходите без да трупа нов дълг. За това помогна необичайно продължителната фаза на растеж в икономическия цикъл. Но сега икономиката се забавя, а разходите за взимане на кредити са на много ниски нива. Това се случва, докато все по-ясно се чуват гласове и от Германия, и от чужбина, призоваващи за нови фискални стимули чрез поддържането на малък бюджетен дефицит.

"Предизвикателството е как да бъде оформена такава фундаментална промяна във фискалната политика без да се вдигнат шлюзовете на федералния бюджет и всички да се втурнат да искат пари, щом табуто е нарушено веднъж", казва източникът, запознат с дискусиите, които се водят във финансовото министерство. Затова вероятно такъв ход ще бъде обвързан и ограничен само до пакета за защита на климата, който правителството на Меркел се очаква одобри през септември, допълва той.

Става дума основно за закриване на въглищния сегмент в германската енергетика в следващите 20 години чрез влагането на поне 40 млрд. евро в засегнатите райони, за да им се помогне в прехода от изкопаеми горива към нов бизнес модел. Партньорите от социалдемократическата партия например призовават да се плащат помощи на семействата с ниски доходи.

Източникът на "Ройтерс" казва, че правителството иска да използва всички средства, за да се справи с огромното предизвикателство, създавано от климатичните промени. Финансовото министерство искало следващите мерки да бъдат договорени на заседание на 20 септември и в съобщението му не се изключва емитирането на държавен дълг, за което като възможност първо написаха германските медии.

По закон федералното правителство може да взима нови заеми с равностойност, еквивалентна на 0.35% от БВП, което се равнява в момента на около 5-10 млрд евро годишно.

Дневник