Външното министерство на Русия предупреди германския шарже д'афер в в Москва, че "Дойче веле" опитва да се намеси във вътрешните работи на страната.

Новината бе разпространена с официален коментар на пресцентъра, в който се казва, че в разговор с германския дипломат "бе обърнато внимание за недопустимите действия на немската телерадиокомпания "Дойче веле", изразени чрез преки призиви в социалните мрежи към жителите на Москва да участват в несанкционирани масови акции".

Министерството оценява това като "дръзки провокации от медия в разрез с нормите на професионалната журналистическа етика и представляващи всъщност опит за намеса на германската медийна корпорация във вътрешните работи на Русия". Подчертано беше, допълва съобщението, че при повторение на подобни действия руската страна си запазва правото да реагира съответно с руското законодателство.

Външното министерство не посочва какво точно нарушение или престъпление е извършил журналист на "Дойче веле". Съгласно член 31 от Конституцията на Руската Федерация "Гражданите на Русия имат право да се събират мирно без оръжие, да провеждат събрание, митинги и демонстрации, шествия и еднолични протести". Това е и основанието, което всеки път посочват организаторите на протести, докато властите опитват да спират с това, че според закона те трябва да са "съгласувани" с властите - нещо, доведено до силата на разрешителен режим.

Затова и след необичайно силовото разгонване на протести в Москва на 27 юли и 3 август участници и организатори са преследвани по член от Наказателния кодекс за предизвикване на масови безредици, а не за събирането на шествия.

По-рано днес Мария Захарова, говорител на външното министерство, описа в разговор за Радио "Ехото на Москва" какъв е проблемът с "Дойче веле". Според нея финансираната от федералния бюджет германска медия е използвала "официалните ресурси на рускоезичната си служба просто за истинска агитация".

"Как могат да го отричат, като на сайта им се появяват съобщение "Москва, излизай!" Къде трябва да излиза Москва? От границите на Руската федерация ли?", продължи Захарова. Помолена да обясни за какво точно става дума, тя отвърна, че има съобщение в "Туитър", което са снимали и изпратили на посолството и че аналогично писмо е пуснато и до "Ройтерс".

Според нея министерството акредитира чуждестранни журналисти и им помага, когато имат проблеми с органите на реда, но в случая не се занимава с хора, "които са оценени не като журналисти, а като участници в акцията".

 Дневник