Индонезийският президент Джоко Видодо съобщи вчера, че ще премести столицата от гъсто населения остров Джава на остров Борнео.

В столицата Джакарта живеят над 10 млн. души, а три пъти повече населяват покрайнините ѝ. Той е ниско разположен, което го прави уязвим за замърсяване на въздуха и наводнения.

Преместването може да отнеме до 10 години и да струва между 20 и 30 млрд. щатски долара, изчислява правителството.

Но идеята на Видодо не е безпрецедентна – в света има поне седем града, построени специално, за да бъдат столици, припомня фондация "Томсън Ройтерс". Ето кои са те.

Абуджа

Тя бе построена през осемдесетте и замести Лагос като столица на Нигерия през 1991 г. предимно заради по-централното си местоположение и за да облекчи задръстванията. Сега е сред най-бързо растящите градове в Африка.

Астана

Казахстан премести столицата си там от Алмати (преди Алма Ата) през 1997 г. Градоустройственият план е дело на японския архитект Кишо Курокава и градът е известен с футуристичните си сгради.

Бразилия

Вероятно най-известният планиран град в света е построен през 1960 г. по дизайн на Оскар Ниемайер. През 1987 г. той става част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Въпреки това жителите му се оплакват от неадекватен градски транспорт, сегрегация и лоша грижа за обществените пространства.

Канбера

Мястото на столицата е избрано като компрос между съперниците Сидни и Мелбърн. Строежът ѝ започва през 1913 г., но същинството преместване става чак през 1927 г. Въпреки високия стандарт на живот градът не е много известен извън страната, а дори и австралийците не го харесват много.

Исламабад

Пакистанската столица е построена през шестдесетте години, за да замени Карачи. Планът за нея е дело на гръцкия архитект Константинос Апостолу Доксиадес.

Найпидо

Той стана основният град на Мианма през 2005 г., преди това столицата бе в Янгон. Простиращ се на 2700 квадратни мили – четири пъти повече от площта на Лондон, в него има многобройни голф игрища и реплика на златната пагода Швегадон в Янгон. В него обаче живеят едва около 1 млн. души.

Новата столица на Египет

Засега известна като "Новата административна столица", планът е тя бъде открита през средата на 2020 г. Проектът е на стойност 58 млрд. долара и се очаква да заеме около 700 квадратни километра на 45 км източно от Кайро. Там би трябвало да има нов президентски дворец, нов парламент, увеселителен парк и най-високият небостъргач в Африка.

Дневник