Гръцките депутати отмениха в четвъртък ограниченията за полиция да влиза в университети, предадоха "Ройтерс" и "Катимерини". Критици на закона, въведен първоначално преди три десетилетия и половина, го определиха като посегателство срещу демокрацията, но според властите е крачка в справянето с беззаконието.

Темата за обществената сигурност в страна, където взривове, свързани с анархистки или други организации не са изключение, бе важна по време на кампанията на премиера Кириакос Мицотакис.

"Не искаме полиция в университетите. Искаме обаче да се отървем от (хората с) качулки, които тормозят студентите," каза пред парламента Мицотакис, станал премиер миналия месец след победа над лявата "Сириза" на Алексис Ципрас.

Защита или отживелица

Става дума за закон от 1982 г., въвеждан и отменян от редица правителства. Повод за мярката става погромът, извършен от от военната хунта, управлявала Гърция между 1967 и 1974 г., срещу студенти в Политехническия университет на Атина. На 17 ноември 1973 г., три дни след началото на студентски бунт срещу хунтата, танк преминава през портите на университета. След този инцидент умират близо 40 души.

Всяка година в района на Политехниката се стига до инциденти, протестиращи анархисти и други леви групи използват петролни бомби и се стига до сблъсъци с полицията. Поддръжници на закона обаче смятат, че все още живият спомен за събитията е достатъчен аргумент законът да остане в сила - за да може подобни събития да не се случват никога отново.

Според "Нова демокрация" законът не просто е отживелица - от него се възползват престъпни групи, а представители на университетските среди се оплакват от насилие и продажба на наркотици на територията на институциите им. Според Мицотакис "типичен студент" ще види, докато следва "факултети, контролирани от редица различни групи, наркотици и мазета, пълни с петролни бомби и качулки." Бившият премиер Ципрас не е съгласен - по време на дебата в парламента той каза на Мицотакис, че е "обсебен" от идеята да премахне закона, предаде "Ройтерс". "Нова демокрация" винаги е следвала този път: постепенно да приватизира университети, да подрине социалната държава и изследователската дейност."

Дневник