Втората по големина в света верига киносалони Cineworld вчера заяви, че посещаемостта на филми през първата половина на тази година е спаднала. Според нея "Отмъстителите: Краят", който измести "Аватар" и стана най-продаваният филм на всички времена, не е успял да компенсира редица други не толкова запомнящи се заглавия, предаде "Гардиън".

Компанията съобщи, че спадът на зрителите в първата половина на годината е с повече от 14 процента - от 15.8 млн. през 2018 г. до 136 млн. тази година. Това е довело и до значителен спад на приходите за този период. Той се е намалил с 11 процента до 2.1 млрд. долара. Брутната печалба е паднала с 13 процента до 140 млн. долара.

Компанията заяви, че е очаквала това, защото "Черната пантера", "Отмъстителите: Война без край" и "Джурасик свят: Рухналото кралство", които са и най-успешните филми за 2018 г., са излезли през първата й половина. Това подчерта и изпълнителният директор на Cineworld Антъни Блум.

Дори заглавия като "Аладин" и "Капитан Марвел" не са подобрили достатъчно резултатите в световния боксофис. Това до голяма степен се дължи на поредица от бледи продължения - "Мъже в черно: Международна заплаха", "Годзила: Кралят на чудовищата" и втората част на "Лего Филмът 2".

Cineworld се надява, че цифрите за цялата година ще се подобрят след излизането на новите части на "Междузвездни войни" и "Замръзналото кралство". Други заглавия, които се очакват, са "То: Глава втора" и "Жокерът". 

Дневник