Фармацевти в градовете Архангелск и Северодвинск в Северозападна Русия съобщават, че жители масово купуват йод след вчерашната експлозия при тест на реактивен двигател и той дори е свършил в някои аптеки.

Това пише петербургското издание "Фонтанка", според което в някои аптечни мрежи е изкупен всичкият йод.

В 15 аптеки работещите обясняват, че търсенето е особено високо. Вчера след инцидента, при който загинаха най-малко двама души, властите първоначално твърдяха, че няма изтичане на радиация. Местните власти в Северодвинск - най-близкия до предполагаемото място на експлозията град - опровергаха това твърдение, като казаха, че е отчетено повишение на радиационния фон.

"Армия вярващи в целебната сила"

"Ройтерс" цитира аптекарка, според която "цял ден всички питат за йод". "Все още имаме йод... но много хора дойдоха за него днес."

"Местното население не повярва на заявленията на властите за нормализация на радиационния фон след неуспешните изпитания на секретен полигон в Архангелска област," пише "Фонтанка", която говори за "армия вярващи в целебната сила на йода".

След като властите вчера затвориха част от Двинския залив (на който се намира Северодвинск) за граждански плавателни съдове, "Фонтанка" писа, че е възможно ракетата, с която е станал инцидентът, да е била ядрена (военноморски източник на "Комерсант" пък говори за разлив на гориво). Ограниченията, за които първоначално не бе дадено обяснение, влизат в сила днес и ще продължат до 10 септември. В разговор с "Фонтанка" заместник-капитанът на морското пристанище в Архангелск (на 44 км по суша от Северодвинск) Сергей Козуб в прав текст заявява, че мярката е заради взрива.

Сайтът 29.ru се позовава на очевидци, според които в района на Северодвинск кръжат военни хеликоптери, а пострадали биват откарвани в болница в костюми за химически защита. В социални мрежи се разпространява видеоклип, според който има голям пожар в полигон на Военноморския флот на Русия недалеч от Северодвинск, но той, изглежда, е фалшив, защото са ползвани кадри от 2015 г., пише "Фонтанка".

На съседния бряг

Междувременно според "Новая газета", която също пише за повишеното търсене на йод в двата града, радиационният фон е повишен и в Терския район на Мурманска област (на срещуположния, северен бряг на Бяло море; на южния са Северодвинск и Архангелск).

Данни, с които вестникът твърди, че разполага, сочат, че повишението все пак остава в норма в сравнение с предишните дни. Възможно е увеличението да е свързано с инцидента на военния обект в Архангелска област, продължава публикацията.

Междувременно "Грийнпийс Русия" направиха запитване за екологичните последствия от взрива - както до руския регулатор Роспотребнадзор, така и до Норвежката дирекция за радиационна защита.

Дневник