Навесите на терасата на бившия шеф на антикорупционната комисия и настоящ прокурор Пламен Георгиев са незаконни. Това е окончателното решение на община "Слатина" след направената втора проверка на районните инспектори. Първата бе преди три месеца и имаше същия извод.

Почти 60 кв. м. от изградените върху покрива на сградата, в която апартамент има Георгиев, са без необходимите строителни книжа, съобщава Би Ти Ви.

Заповедта за събаряне вече е подготвена и ще бъде връчена на Георгиев на 19 август. Той трябва да премахне незаконно построеното за своя сметка до първите дни на октомври.

Георгиев може да обжалва решението в съда. Не е отговорил на въпросите на телевизията.

Той поддържа тезата, че терасата е обща част за блока, но съседите му нямат достъп, защото това е невъзможно - изход към нея има само от неговия апартамент. Твърди, че постройките отгоре са направени преди той да купи жилището. Уверява, че плаща данъци и за терасата.

Всички правомощия за изясняване на истината – кога се е появил надстроеният покрив върху терасата на шефа на КПКОНПИ, кметът Йорданка Фандъкова е делегирала на районния кмет на "Слатина" Наталия Стоянова. Именно екип на районната администрация установи през април, че постройка от 50 кв.м на терасата на Пламен Георгиев няма строителни книжа и издаде заповед за премахването й.

Случаят се заплете на 24 юни, когато директорът на общинския "Строителен контрол" - арх. Влади Калинов, спря назначената процедура по събарянето на навеса и сауната. Два дни по-късно на среща с Фандъкова той подаде оставка, тъй като не можа да покаже строителните книжа на въпросната постройка. По Закона за устройство на територията в такъв случай построеното категорично е незаконно и трябва да се премахне.

Георгиев подаде оставка в последния работен ден на Народното събрание преди лятната ваканция, като депутатите гласуваха напускането му още в същия ден. Тогава той обяви, че е приключила проверката, направена му от данъчната администрация. Малко след това бе възстановен като прокурор в Специализираната прокуратура.

Дневник