Мъжкият национален отбор по волейбол започна с победа участието си в олимпийската квалификация във Варна. Възпитаниците на Силвано Пранди надвиха с 3:1 (25:11, 33:31, 19:25, 25:19) Египет пред около 3000 зрители в зала "Конгресна".

Най-резултатен в мача беше Цветан Соколов. Диагоналът изнесе голяма част от атаката на тима, като завърши с 28 точки. 14 точки за успеха добави Тодор Скримов.

По-рано през деня Бразилия победи с 3:0 Пуерто Рико. Утре от 20.30 българите излизат срещу пуерториканците, а ключовият мач срещу бразилците е в неделя. Победителят в групата ще се класира за игрите в Токио догодина.

Двубоят предложи две лица за българския тим. Националите започнаха силно срещата благодарение на организирана игра и ефективност в атака. Със силен сервис българите разбиха посрещането на египтяните, които допускаха много грешки, и бързо затвориха гейма в своя полза с 25:11.


Втората част започна равностойно, като постепенно националите натрупаха преднина от три точки. Тя беше стопена при 18:18, като впоследствие двата отбора заиграха точка за точка.

Българите имаха геймбол при 25:24, но след това отстъпиха инициативата. Националите изпитваха трудности за завършват контраатаките си, а Соколов беше нагърбен да изнася нападението. В крайна сметка българите показаха характер и измъкнаха гейма с 33:31.

Египет продължи да играе на високо ниво в третата част, като съперникът на националите отвори разлика още в началото. Тя беше увеличена на пет точки в средата на гейма с добре организирана игра в защита. Това позволи на Египет да спечели частта и да вкара мача в четвърти гейм.

В него двата отбора се движеха рамо до рамо, но българите взеха преднина, която увеличиха до края и спечелиха мача.

Дневник