От полунощ в Португалия влиза в сила извънреден режим за продажбата на горива, като на водач ще се полагат не повече от 15 литра бензин или дизел и то само на определени бензиностанции. Ограниченията ще са в сила до 21 септември и са свързани с очаквана стачка на бензиновозите.

Една от целите на специалния режим е да се осигури достатъчно гориво за летища и болници, за отбраната, държавните органи и приоритетните сектори на икономиката, се казва в правителственото решение от петък.

То е сигнал, че властите не очакват водачите на цистерни за снадбяване с горива да се договорят с работодателите си. Това означава, че стачката ще започне в понеделник и ще е безсрочна, обяснява "Ройтерс".

Спорът е за по-високо заплащане и по-добри условия за работа. Окончателното решение за стачка се очаква в събота.

Подобен протест имаше през април и заради него без горива останаха над 2000 бензиностанции, като на места имаше и изпадане на водачи в паническо изкупуване. И сега има дълги опашки за зареждане в някои градове от страх, че този път дефицитът ще е още по-остър заради натоварения туристически сезон.

Интернет сайт, който информира в реално време за обстановката, твърди, че в петъчния следобед 7% от бензиностанциите в страната вече са изчерпвали наличностите си.

Правителственият указ позволява на правителството - ако се наложи - да използва армията за гарантиране на доставките. Без ограничения трябва да могат да работят пристанища, здравни заведения, летища, военни бази, пожарни, гражданска защита и около 320 държавни бензиностанции.

През октомври в Португалия трябва да има редовни парламентарни избори и на тях се очаква социалистите да запазят властта.

Дневник