Рам Хету е предлагал брак на 16 жени и всички са му отказвали по една наглед странна причина – той живее в регион, в който трудно се намира вода. Районът Бунделханд се намира между щатите Уташ Прадеш и Мадия Прадеш. Там рядко пада дъжд, което принуждава местните хора да вървят с километри, за да си налеят вода, или просто да мигрират към градовете.

Родителите им обикновено казват "Без вода няма дъщеря", казва 42-годишният Хету, работник, който изкарва 4000 рупии (около 58 долара) месечно. "Боят се, че дъщерите им ще прекарат целия си живот в носене на вода".

Други мъже разказват същата история. Продължаващата години суша унищожава и земята им, и шансовете им да се задомят. Това е само едно от отраженията на климатичните промени върху обществата. А страната все по-често страда от екстремни жеги, наводнения и мощни циклони.

За последното десетилетие двама от всеки петима души в региона са потърсили препитание в градовете, показват данните на сайта India Water Portal. А други намират друг път за спасение от сушата – самоубийствата на фермерите заради загубените им реколти оставят беззащитни вдовици и деца. Те са лесни жертви за трафикантите на хора, сочи Санджай Синг, секретарят на организацията Parmarth Samaj Sevi Sansthan, която работи с местните хора.

Липсата на булки е възможност и за друг бизнес за трафикантите – да привлекат жени от други места. Три жени казват пред фондация "Томсън Ройтерс", че са ги измамили с обещания да им намерят мъж с бетонна къща, земя и водни запаси.

"Ако не положим усилия, докато още имаме време, вече съществуващата безработица, глад и недохранване само ще се влошат", казва Синг.

Дневник