За втора поредна седмица Стан Вавринка застава на пътя на Григор Димитров още в първи кръг в турнир от сериите "Мастърс". След като в понеделник швейцарецът победи бившия №3 в Монреал, този път двамата ще се срещнат в Синсинати. Това отреди жребият за подгряващия турнир преди US Open.

От миналото лято насам това ще бъде четвърти мач помежду им все в първи кръг. Дотук Вавринка победи Димитров на старта на "Уимбълдън" и US Open 2018, както и в Монреал. Двамата се срещнаха и на "Ролан Гарос" през тази година, където в среща от третия кръг Вавринка се наложи с три тайбрека.

В общия баланс швейцарецът води с 6:4 успеха.

Ако преодолее Вавринка след серия от четири поредни загуби, Димитров може да се срещна с Николос Базилашвили или квалификант. Потенциален съперник в трети кръг обаче е Роджър Федерер. Швейцарецът избра да не играе на турнири след "Уимбълдън" и надпреварата в Синсинати е първа за него след дълга пауза.

Димитров влезе в основната схема в Синсинати, след като имаше поредица отказали се тенисисти, сред които Хуан Мартин дел Потро, Кевин Андерсън и Милош Раонич. Така той попадна в турнира, независимо че не се беше записал за квалификациите. По същия начин Димитров участваше и в Монреал.

Преди 2 години Димитров спечели надпреварата от сериите "Мастърс" 1000, като изигра много силен турнир, а във финала победи Ник Кириос. Тогава започна и възхода му, изкачил го до №3 в световната ранглиста в края на 2017 г.

В момента българинът заема 54-о място в схемата, но заради ранното си отпадане в Монреал и загубата на 180 точки, от следващата седмица той ще заема 74-а позиция. В Синсинати Димитров има да защитава 90 точки, след като преди година достигна до трети кръг, където загуби от Новак Джокович.

Надпреварата на твърди кортове ще се проведе между 11 и 18 август.

Григор Димитров се представя слабо през сезона, като има отрицателен баланс дотук. Българинът е с 12 победи и 14 поражения, като последният му успех беше в Лос Кабос в първи кръг срещу Стив Джонсън от САЩ. Последният турнир, в който Димитров спечели два поредни мача беше "Ролан Гарос", преодолявайки първите две препятствия.

От началото на 2019 г. бившият №3 в ранглистата е достигал само до един четвъртфинал и това се случи в първия турнир за годината - Бризбейн. Там Димитров загуби от Кей Нишикори.

Дневник