Министерството на земеделието планира с промяна в Закона за лова и опазване на дивеча да удължи груповия лов на дива свиня, като той да започва с две седмици по-рано и да приключва два месеца след обичайния срок. Това е съобщил заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, цитиран от пресцентъра на ведомството. Това е една от мерките за справяне с африканската чума по свинете, която все още не е овладяна.

Днес Добрев откри ловния сезон на дребен пернат дивеч, като подчерта, че през този сезон ловците трябва да са много внимателни и да спазват стриктни санитарни изисквания, за да не допринесат за разпространението на заразата сред прасетата. Препоръчва се ловците да почистват и дезинфекцират обувките след лов с вода и сапун при напускане на ловните територии и преди навлизане в населени територии, както и да се почистват и дезинфекцират ловните стикове и съоръжения и ловното облекло. Необходимо е да се прибират в обезопасени опаковки и да не се изхвърлят в природата и на нерегламентирани места битови отпадъци.

На официалната страница на Изпълнителна агенция по горите всеки ден се актуализира списъкът с ловни участъци и територии, на които е ограничено ловуването заради установени случаи на заразени диви прасета с чума. 2795 са ловните дружинки на територията на страната, като по последни данни 104 от тях няма да могат да ловуват към момента.

Дневник