В разгара на лятото търсачите на злато в Софийско традиционно са по течението на река Искър – преди и след моста на Горубляне. По половин грам самородно злато на ден вадят те от водите на реката.

В последно време има по-сериозен интерес към нестандартното хоби, все повече хора запретват ръкави и тръгват по реките. Причината е, че цената на златото расте. В момента тя е близо 80 лв. за грам, а до края на годината се очаква да стигне 100 лв. Това разказа пред "Труд“ Кирил Стаменов председател на единствената на Балканите Асоциация на търсачите на самородно злато и метеорити (БАТСЗМ).

Ако допреди няколко години цената варираше около 50-60 лв., вчера по обяд, например, един грам инвестиционно злато се е изкупувал за 78.35 лв. Именно като такова се търгува самородното злато. Неговата проба е между 18 и 23 карата, уточни Стаменов.

"В златото за бижута има мед и бронз, така че каратът пада до 14-18, докато самородното е чисто и затова варира между 18 и 23 карата чистота. Затова и цената му се взима според тази на инвестиционно злато“, обясни той.

По думите му почти всички витошки реки са златоносни, затова и не е изненада, че хората продължават да търсят на тези места, а и все повече започват да се занимават с промиване на злато. Само в асоциацията членуват над 4000 човека, като 1000 от тях са активни.

"При Горубляне трябва се внимава, защото когато изпускат Панчарево, има опасност водата да завлече оборудване. Иначе основно там се промива. Не пуска много злато, но по половин грам днес, който има късмет, може да изкара. Над Панчарево нагоре, около Кокаляне и след това има места също. Река Палакария е златоносна, от другата страна на Витоша е, някога там е имало тракийски рудници“, разкрива още търсачът на злато с повече от 40 години опит.

През септември търсачите планират и експедиция в Родопите за рубин и аквамарин. "В района на Гълъбово, Вишнево, Латинка се намират. Има ли опушен кварц, има и аквамарин, така че в този район ще търсим. Предстои ходене и в Гоцеделчевско, при село Тешево. Там са намирани още едно време най-чистите, бижутерски аметисти“, разкри още Стаменов.

Законът за подземните богатства, и с членска и без членска карта към нашата асоциация, разрешава добива на самородно злато чрез ръчно промиване от руслата на реките, уточни Кирил Стаменов.

ТОй обясни още, че търсачите на злато не попадат във Валутния закон. "Нашите членове нямат нищо общо с него – говорим за хобито промиване на самородно злато, което законът позволява. Обикновено, ако се намери злато, се продава на златари. Но много от тях не са виждали самородно злато и избягват да купуват. Има фирми за обмен на валута и търговия с инвестиционно злато, които изкупуват, доста колеги там ги продават”, разказа още той и допълни, че към днешна дата последно е вадил парченца злато под 0.5 грама около Маджарово.

Днес.бг