Северна Корея е изстреляла тази нощ два снаряда в посока Японско море, съобщиха световните агенции. По информация на ТАСС снарядите не са достигнали изключителната икономическа зона на Япония

Съединените щати са информирани за изстрелването и отблизо следят ситуацията, като обменят информация с Япония и Южна Корея.

Японската информационна агенция Киодо цитира източник от японското правителство, който заяви: "Нямаме информация снарядите да са достигнали изключителната ни икономическа зона. Към настоящия момент можем да кажем, че няма директна заплаха за страната ни".

Според японски военни специалисти КНДР е изстреляла балистични ракети с малък обсег. Това е демонстрция на сила, заявиха южнокорейските власти. Твърде вероятно е изстрелването на още снаряди, прогнозира Генералният щаб на южнокорейската армия.

Южнокорейските военни уточняват, че Северна Корея провежда летни учения на въоръжените си сили. По техни думи такива ракети с малък обсег Пхенян е изстрелвал и преди.

Днешните снаряди бяха изстреляни от района на севернокорейския град Хамхън, където се смята, че има обект за производство на ракетни двигатели с твърдо гориво. Снарядите са прелетели разстояние от около 480 км на височина от 48 км, съобщи южнокорейската армия.

КНДР изстреля ракетите малко след изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че е получил "много хубаво писмо" от севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тръмп заяви, че в писмото си Ким е изразил недоволство от решението на Съединените щати и Южна Корея този месец да проведат съвместно военни учения.

Северна Корея възприема подобни учения като репетиция за война, имаща за цел сваляне на севернокорейското ръководство, отбелязва БТА. Предполага се, че с изстрелването на снарядите КНДР иска да изрази недоволството си от провеждането на ученията.

Днес.бг