Въпреки дъждовното време и отсъствието на всички опозиционни лидери в Москва на бул."Андрей Сахаров" за трета поредна събота се събраха хиляди недоволни от недопускането на кандидати до септемврийските избори за местно управление в столицата. Този път събитието "Да си върнем правото на избор" е разрешено от властите, но то събра недоволството срещу репресиите от органите на реда и от управлението на президента Владимир Путин изобщо.

Непознатите от 2012 г. насам по мащаб протести се случват в момент, когато се навършиха 20 години от влизането на Путин във върховете на властта - на 9 август 1999 г. той бе назначен за премиер.

По данни към 16 часа - малко преди края на разрешените от властите два часа и половина - от независимата организация "Бял брояч" на булеварда са се събрали поне 47 200 души (МВР съобщи за два пъти по-малко) при заявка за до 100 000 участници.

Влизането в зоната на митинги бе забавено от преминаването през металдетектори. За проверка за сигурност някои се чакали между 20 и 40 минути, понякога уредите не са работели, понякога режимът е по-либерален и се преминава бързо. Въпреки това събитието е най-масовата протестна акция от години насам.

Минути преди началото части на полицията за борба с безредици арестуваха Любов Собол - единственият от лидерите, който е на свобода - като нахлуха в офиса ѝ. Официалното обяснение е, че организаторите на митинги предупредили, че тя и други подготвяли провокации. С арести и обиск бе прекъснато и предаването на събитията в интернет от "Навални live".

Мнозина, включително популярни блогъри и рап изпълнители, призоваха хората да се включат, "защото това може да е последният ни свободен митинг". Млад участник, който носеше съветско знаме, обясни пред телевизия "Дождь", че така иска да каже, че в СССР е имало повече свобода.

Правилата са събитието не позволяват изпълнения на музиканти, а Следственият комитет предупреди снощи руснаците да се започват "свободни разходки" по булевардите след края на митинга. Въпреки това имаше музикални изпълнения и изпълнителите си тръгхана без някой да ги задържи. Но бе арестуван Борис Золотаревски - ръководител на предизборния щаб на недопуснатия кандидат Иван Жданов - койт призова в края на митинга желаещите да устроят шествие, като се съберат на една от метростанциите.


"Участието в несанкционирани мероприятия води до правни последици, включително наказателна онговорност", заявиха от следствието и напомниха за призиви към масови безредици е предвидено лишаване от свобода, а непълнолетни и родители, идващи с децата си, че може да понесат административни или наказателна отговорност, "които да се отразят негативно на бъдещето ви".

По-малки протести в подкрепа на Москва имаше в Санкт Петербург и няколко други града в Русия. Части на ОМОН арестуваха поне 40 души във втория по големина град и задържанията продължаваха и след 15 часа срещу всеки, който издигне някакъв плакат. Двама са арестувани и на шествието в Ростов на Дон. От десетки до стотици бяха участниците в акции на солидарност в Сибир (Новосибирск, Томск, Иркутск, Омск, Красноярск) и, а протест имаше и в руския ексклав Калининград.

Организатори на московския митинг публикуваха в петък проект за резолюция, в която от името на участниците, московски депутати и кандидати за изборите се настоява за прекратяване на наказателните и административни дела заради мирни протести, защитени от Конституцията и избирателните права. Делото за т.нар. незаконни масови безредици е изфабрикувано и изискваме публично разследване и съдебно преследване на виновните за изграждане на режим на политически репресии, се казва още в документа.

Оставка на кмета Сергей Собянин и на председателя на московската избирателна комисия Валентин Горбунов за дискредитиране на изборните процедури и лустрация за всички членове на избирателни комисии е друго исканията. Ако не регистрирате независими от властите кандидати, ще искаме отмяна на изборните резултати, казват организаторите.

Дневник