Мъжкият национален отбор по волейбол ще играе решителен мач срещу Бразилия за класиране на олимпийските игри в Токио през 2020 г. Българските волейболисти постигнаха втори успех в турнира във Варна, като надиграха Пуерто Рико с 3:0 (25:20, 25:22, 25:12) и се насочват към решителен мач с действащия олимпийски шампион в неделя.

Състезателите на Силвано Пранди действаха със самочувствие и показаха отлично взаимодействие на полето.

Селекционерът даде почивка на някои играчи, като заложи на Мартин Атанасов, Розалин Пенчев и Алекс Грозданов, които бяха резерви в предходната среща с Египет. Това внесе допълнителна свежест, като всички изпълниха задачите си.

В първия гейм българите взеха комфортна преднина, но след втората техническа пауза допуснаха лек спад, който за кратко върна Пуерто Рико в битката. Все пак изненада нямаше и със силна финална част на гейма България поведе с 25:20.

Развоят се повтори и във втората част, но Пуерто Рико беше много по-близо до българския състав по отношение на разликата. Това позволи на тима от Карибския басейн да изравни и дълго да се движи точка за точка с българите. По-опитните волейболисти на полето обаче успяха да измъкнат гейма с 25:22.

За разлика от срещата с Египет, когато българите допуснаха спад в третия гейм, този път това не се повтори. Волейболистите на Пранди бяха много концентрирани и поведоха убедително от началото. Пуерто Рико срещна големи проблеми с подаването на българите, а освен това съперниците бяха отказани от силния блок.

Това позволи на Пранди да извади от полето Цветан Соколов, за да го съхрани за мача с Бразилия. Българите водеха с 21:7 и се нуждаеха от четири точки, за да затворят мача, но вместо това допуснаха серия от точки за съперника.

Последва прекъсване за България, след което неточностите бяха коригирани.

Срещата между България и Бразилия е в неделя от 20.30 часа.

Дневник