Министър-председателят Бойко Борисов ще разговаря в Туркменистан за пренос на туркменски газ през Азербайджан, Трансанадолския газопровод (ТАНАП) и през българо-гръцкия интерконектор. Това е една от темите, които ще бъдат обсъждани по време на посещението му.

Той отлетя вчера за Туркменистан, където в националната туристическа зона “Аваза” в близост до град Туркменбаши на 11 и 12 август ще се проведе Първият каспийски икономически форум.
 

Заедно с премиера са министрите на регионалното развитие Петя Аврамова, на енергетиката Теменужка Петкова, на транспорта Росен Желязков и на икономиката Емил Караниколов.

Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Фокус на дискусиите в “Аваза” ще бъдат икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Ще се обсъждат и ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес.

В “Аваза” премиерът Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в “Аваза”.

В руските медии от няколко дни има информации, че в каспийския форум ще участва премиерът Дмитрий Медведев.

Днес.бг