"Нека се опитаме в тези дни да бъдем по-добри един към друг, да се уважаваме и да си помагаме. Да не забравяме нашите родители и да подпомогнем морално и материално всеки, който има необходимост от помощ". Това послание по повод мюсюлманския празник Курбан Бйрам отправя главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Той припомня, че целта на курбана, който се принася в жертва, "не е нито месото, нито насладата, а богобоязливостта на вярващите".

"Курбанът сближава хората, защото той е жертвено животно, което има стойност както на този свят, така и в Отвъдния. На този свят никой не живее сам, всеки има необходимост от хората около себе си, а споделянето на курбана допринася за изграждането на мостове между хората, независимо от техните етнос и религия. В Отвъдния свят курбанът ще бъде откуп за всеки, който е отделил от средствата си, за да се присъедини към общността на мюсюлманите в този ден", се казва в поздравлението на главния мюфтия.

Президентът Румен Радев отправи пожелания за здраве и благоденствие към представителите на мюсюлманската общност в България по повод празника Курбан Байрам.

"Свещените за мюсюлманите дни напомнят на цялото общество за голямото значение и сила на традициите, изградени върху стремежа за човешко разбирателство, съпричастност и духовно израстване", заявява държавният глава в своя поздравителен адрес.

Президентът подчертава, че когато искрено вярваме и следваме автентични и сплотяващи добродетели, устояли на историческите превратности и доказали жизнеността си, укрепваме възможностите си за по-добър и достоен живот.

"Нека е светло в домовете Ви! Да са благи мислите и добротворни сърцата Ви. Бъдете здрави като камъка, пречистени като водата и помнете, че в живота е важно не колко си пожънал, а какво си посял!" - написа в профила си във "Фейсбук" председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Премиерът Бойко Борисов също поздрави вярващите с големия им празник. "Нека дните на всички са изпълнени с радост и щастие за семействата и близките Ви, да има мир, разбирателство и взаимно уважение!" написа Борисов във "Фейсбук".

Утре Бългaрcкият вeгaнcки cъюз ще протестира пред Глaвнoтo мюфтийcтвo заради традицията да се убива животно.

Дневник