В частен разговор кралица Елизабет Втора споделила разочарованието си от сегашната политическа класа във Великобритания и нейната неспособност на управлява, твърди "Сънди таймс".

Това е едно от най-острите изказвания, които е известно кралицата да е правела през своите 67 години на престола. Нейните възгледи за политическия климат в страната рядко са намирали публичен израз, отбелязва изданието.

Реакцията на британската кралица сега била провокирана от факта, че депутатите се опитвали да я въвлекат в ескалиращата криза около Брекзит.

Обикновено Елизабет Втора се въздържа от участие в политиката и единствено одобрява правителствените решения. За първи път тя споделила мнението си за британските политици на частно събитие малко след оставката на премиера Дейвид Камерън през 2016 г. и последвалия референдум. От тогава недоволството ѝ растяло все повече, пише изданието, като се позовава на неназован източник, близък до кралицата.

Според вестника Елизабет Втора реагирала на действията на британската политическа класа, след като Борис Джонсън обяви, че няма да подаде оставка,дори ако Камарата на общините одобри вот на недоверие спрямо него. От своя страна лейбъристът Джон Макдонъл контрира, че при такова поведение на Джонсън лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин ще вземе такси до Бъкингамския дворец, за да декларира желанието на опозицията да поеме властта.

Всичко това може да доведе до конституционна криза и дори да принуди кралицата да се намеси в политиката, пише изданието.

Клуб Z