Литва се е облагодетелства от въвеждането на еврото, заяви министърът на икономиката Виргиниюс Синкявичус, цитиран от ДПА. Въвеждането на европейската единна валута имаше значителни икономически последствия, каза Синкявичус пред ДПА във Вилнюс.

Балтийската държава в Североизточна Европа въведе еврото в началото на 2015 година и така стана 19-ата и най-нова държава членка на еврозоната.

При присъединяването към еврозоната рейтинговите агенции повишиха оценките си за кредитоспособността на Литва, което намали лихвите на финансовия пазар за кредитирането на страната, населението й и компаниите, каза Синкявичус.

Освен това разходите за обмяна на валута са премахнати и трансграничните плащания в евро са по-евтини, допълни литовският икономически министър. Оценката му се потвърждава от анализ и данни от литовската централна банка.

Еврото не се цени особено високо сред населението на балтийската държава, която продължава да е една от най-бедните страни от еврозоната въпреки икономическия подем. В края на 2018 г. само 42 на сто от анкетираните в проучване на Евробарометър се определили еврото като нещо добро, а почти толкова - 40 на сто - са посочили, че то е лошо за тяхната страна.

Това е най-ниският процент на одобрение в еврозоната, но подкрепата за еврото като валутата на ЕС неотдавна започна да нараства, отбелязва ДПА. /БТА

Дневник