Бившият премиер на Италия Матео Ренци предложи вчера на всички политически сили да се обединят зад "институционално" правителство, предаде АФП. Така, по думите му, Италия ще бъде спасена от "екстремистки" уклон и ще бъдат подготвени избори без да се бърза.

Според Ренци, който бе начело на италианското правителство от февруари 2014 година до декември 2016 година, "би било лудост да се гласува веднага", още през есента, както поиска лидерът на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини, предизвиквайки в четвъртък разпадане на управляващата коалиция, създадена преди 14 месеца заедно с антисистемното Движение "Пет звезди". Напрежението между коалиционните партньори се засили особено след като миналата седмица те се скараха по време на гласуване на важен и скъп проект за жп връзка с Франция.

"Убеден съм, че има мнозинство за институционално правителство, което е в състояние да спаси Италия. Който откаже, ще трябва да поеме отговорността да даде в ръцете на екстремистката десница бъдещето на децата ни", написа вчера Ренци във "Фейсбук" и повтори думите си в интервю за в. "Кориере дела сера" и телевизия "Канале синко".

Лидерите на парламентарните групи в Камарата на депутатите в Италия планират да се срещнат във вторник в опит да намерят изход от кризата в италианското правителство, предаде ДПА. Председателят на долната камара Роберто Фико насрочи срещата за 12 часа местно време. В понеделник е планирана среща между лидерите на парламентарните групи в Сената, горната камара. Тези срещи са важни за определянето на следващите стъпки към евентуални предсрочни парламентарни избори.

Салвини обяви, че планира да внесе искане за вот на недоверие към правителството на независимия министър-председател Джузепе Конте. За да има такова гласуване, депутатите първо трябва да прекъснат лятната си ваканция. /БТА

Дневник