Бившият национален консултант по епидемиология Мира Кожухарова, обяви пред Би Ти Ви, че в България има епидемия от морбили и този проблем е много по-голям от първата регистрация на заразен със западнонилска треска. По думите ѝ епидемията е започнала през февруари и до 8 август има потвърдени 1134 случая.

Тя добави, че болестта се разпространява и през лятото, което е нетипично за морбили. Според изчисленията ѝ всяка седмица се регистрират по около 20 нови случая на заразени.

"Основно деца са засегнати, като най-много заболели има в София и областта. Те са над 700. Заразените са предимно до 9-годишна възраст, което означава, че най-вероятно не са ваксинирани", каза Кожухарова и призова родителите да ваксинират децата си.

Според нея западнонилската треска може да се избегне с използването на репеленти, замрежване на прозорците и предотвратяване на фактори, допринасящи за събирането на комари, като например застоялата вода. Миналата седмица беше установен първи случай на заразен българин за тази година.

Болестта може да стане смъртоносна в много редки случаи – под 1% при хората, при които въобще се развива това заболяване. Характерно за тази инфекция е, че преобладаващата част от хората, като се срещнат с вируса, изобщо не реагират по никакъв начин – няма никакво заболяване. По-висок е рискът при хората над 60-годишна възраст", каза още тя.

Дневник