Правителството на Борис Джонсън разработва планове за спасителен фонд, който да подпомогне компаниите в риск в случай на Брекзит без сделка, предаде вестник "Таймс", цитиран от "Политико".

Според изданието правителството е изготвило таен списък с големи британски работодатели, смятани за най-изложени на риск. Строителството и производството са оценявани като най-уязвимите сектори.

Британският министър Майкъл Гоув, отговарящ за приготовленията за напускане без сделка, потвърди, че министри работят по пакет за подпомагане на компаниите в риск.

Очаква се тази седмица кабинетът на Джонсън да обсъди спасителните планове. Лондон е под натиск да овладее икономическите последици от евентуален Брекзит без сделка, след като в петък статистиката показа, че страната е на крачка от рецесия.

Британската икономика се е свила с 0.2% от април до юни, което е първото й тримесечие с понижение от 2012 г., показа Националната статистическа служба. Икономистите определят, че има рецесия, след свиване на икономиката в две последователни тримесечия.

Статистиката отбелязва слабо производство, придружено с приключване на презапасяването заради Брекзит, което надминаваше иначе силното потребителско търсене. Единственият сектор, отбелязващ растеж, е този на услугите - с 0.1%.

Министърът на финансите Саджид Джавид омаловажи данните, изтъквайки "забавящия се растеж в много държави".

Дневник