Българският национален отбор по волейбол почти беше хванал куклата "Дарума", която се връчва на отборите, спечелили квалификационните турнири за олимпийските игри в Токио 2020, но я изпусна и тя се озова в притежание на Бразилия. Сега пътят към Япония става още по-труден.

Волейболните национали изиграха силен мач във Варна, поведоха с 2:0 и имаха възможност за спечелване на двубоя. Олимпийският шампион обаче направи пълен обрат за 3:2 и си гарантира участие в турнира.

За България предстои втора възможност, която ще е още по-трудна. В началото на януари 2020 г. националите ще играят в нова квалификация - този път континентална, с най-добрите европейски отбори.

Дежавю с надежда за различен изход

Българският отбор пропусна игрите в Рио де Жанейро 2016, след като завърши без успех европейската олимпийска квалификация в Берлин. Тогава отборите бяха разпределени в две групи по четири, а българският състав не успя да излезе от своята група (напред продължиха Франция и Русия).

Сега картината няма да е по-различна - осемте най-добри отбора в Европа, които не са се класирали за Токио 2020, ще спорят само за едно място на олимпийските игри.

От европейската конфедерация (CEV) посочват, че участниците в турнира се определят въз основа на класирането в европейската ранглиста след опресняването ѝ след Евроволей 2019.

Сигурно е, че в турнира няма да играят световният шампион Полша, победителят от Лигата на нациите Русия, както и Италия, които вече се класираха за Токио. Извън тях в момента осемте най-предно класирани в ранглистата на CEV са Сърбия, Франция, България, Белгия, Словения, Холандия, Германия и Финландия.

"Европейската олимпийска квалификация е едно миниевропейско от най-силните селекции. Сега отиваме да играем "руска рулетка", защото ще изиграем седем мача за осем дни, но се надявам да сме здрави и да се подготвим по най-добрия начин. Трудно е, защото бяхме толкова близо до класиране, но ни се изплъзна. Всички в отбора съжаляват, защото имахме възможност да направим нещо голямо, в което много хора не вярваха. Но нека гледаме напред, защото има още мачове и време", каза диагоналът Цветан Соколов след загубата от Бразилия.

Вълненията от Варна

България положи усилия, за да мине по прекия път към Токио и да се завърне на олимпийски игри след пропуснатия турнир в Рио 2016. За целта държавата плати 250 хил. долара за получаване на домакинството в квалификацията.

Очакванията се оправдаха и след задължителните победи срещу Египет и Пуерто Рико се стигна до прекия мач с Бразилия, който да определи победителя.

"Да си говорим, че сме играли силно, в този момент ще бъде по-скоро търсене на някакъв вариант да се утешаваме. Но в момента при мен преобладават горчивината и голямото разочарование от пропуснатия шанс да постигнем голямата си цел. Когато минат два-три дни и поотминат емоциите, тогава може конкретно да анализираме какво точно направихме в този мач. Факт е, че имахме страхотен шанс, но за съжаление не успяхме да го реализираме", каза селекционерът Силвано Пранди.

След края на Лигата на нациите италианецът предприе крайни мерки и остави извън състава някои от най-опитните волейболисти, сред които близнаците Георги и Валентин Братоеви, центъра Николай Николов и диагонала Николай Учиков.

Въпреки големите промени срещу Бразилия българският отбор показа добро лице. Титулярен разпределител беше Георги Сеганов, а след контузията на Тодор Скримов във втория гейм като посрещачи действаха Розалин Пенчев и Мартин Атанасов.

"Да, можем да говорим за израстване, но сега трябва да мислим основно какво още трябва да подобряваме, върху какво още трябва да работим, за да подобрим още играта си", заяви Пранди.

Основният проблем - особено след предприетите от него действия - е ограниченият брой качествени състезатели. Въпреки това италианецът е положително настроен в седмиците преди Евроволей 2019.

"Не мога да ви кажа в момента какво точно очаквам от европейското първенство - аз съм треньор, а не ясновидец, за да давам конкретни прогнози. За мен е важно след няколко дни да подготвим списъка от състезатели, които ще включа за европейското първенство, и да се върнем в залата, където ни очаква много работа. Позитивното за мен е, че вече имаме изградената основа, върху която да стъпим. От тази гледна точка съм по-скоро оптимист", добави Пранди.

Следващото изпитание пред българския отбор ще е европейското, което ще се проведе в четири държави - Белгия, Франция, Холандия и Словения, през септември. Първият мач е срещу Гърция на 12 септември, а останалите съперници на националите са Франция, Италия, Португалия и Румъния.

Божидар Къртунов/Дневник