Международното летище в Хонконг отмени всички излитащи полети, след като хиляди демонстранти протестират четвърти ден, предават международни медии.

Случилото се "серизно затруднява" дейностите на летището, съобщи администрацията му. "Всички пътници се съветват да напуснат терминалите възможно най-бързо. (Молим) засегнатите пътници, свържете се със съответните авиокомпании" за полетите си, продължава краткият текст на сайта на летището. Според "Гардиън" ще се изпълнят само регистрираните полети (макар това да не се споменава в англоезичната версия на съобщението) и мярката ще е в сила до края на деня.

С общо около 75 млн. пътници за миналата година това е едно от важните международни летища в света. Справка на сайта му към 13 ч. българско време сочи, че за следващите часове (до 19 ч., когато ще приключи денят по местно време) са засегнати полети до Шанхай, Банкок, Манила, Делхи, Пекин, Токио, Ню Йорк, Сидни Джакарта, Адис Абеба, Доха и много други. За 22:50 ч. местно (17:50 българско) време е обявен полет за Париж, но той също няма да излети.

Според разписанието полетът с най-близка до България дестинация - Истанбул - единствен ще се състои в 18 ч. българско време.

Някои от участниците в демонстрацията, започнала в края на миналата седмица, държат плакати с надписи като "Хонконг не е свободен" и "Срам за полицията".

Според Би Би Си голяма част от участниците в протеста са насочили недоволството си срещу полицията. Вчера сили на реда използваха сълзотворен газ срещу демонстранти и стреляха с "несмъртоносни" оръжия, а действията им бяха записани и публикувани в социалните мрежи. Появиха се кадри с ранени. Някои протестиращи носят превръзки на очите заради изображения с жена, чието око кърви.

Най-малко 14 са постарадалите според в. "Саут чайна морнинг пост". Данните са на базата на хора, потърсили медицинска помощ, а въпросната жена е улучена с гумен куршум в окото, уточнява изданието. То пише, че служител на реда е с изгаряния след коктейл "Молотов", хвърлен от радикали.

Дневник