С наближаването на датата за излизане на Великобритания от Европейския съюз (31 октомври), здравни експерти предупреждават за задълбочаване на недостига на някои лекарства в Европа в случай на Брекзит без сделка, пише "Ройтерс".

Миналата седмица британската Федерация за храните и напитките предупреди, че страната може да изпита недостиг на някои пресни храни при хаотично излизане от ЕС. Фармацевтични компании изразиха подобни опасения за лекарствата.

Ефектът върху доставките на лекарства обаче ще се усети и извън Великобритания. Около 45 милиона опаковки с медикаменти се доставят от Обединеното кралство до останалата част от блока всеки месец. През 2016 г. тази търговия е била на стойност почти 12 милиарда паунда според доклад на британския парламент.

Според експерти известни нарушения са неизбежни при "твърд" Брекзит. Премиерът Борис Джонсън каза, че ще изведе страната от блока на 31 октомври със или без сделка, ако ЕС откаже да договори ново споразумение за "развода".

До тогава някои лекарства може да не са получили необходимото регулаторно одобрение, за да продължат да се внасят от Великобритания. Освен това засилените митнически проверки по пристанища и по другите граници между Великобритания и ЕС може също да нарушат доставките на лекарства и на съставките, необходими за производството им, казват регулатори и представители на индустрията.

Европейската агенция по лекарствата заяви, че блокът е добре подготвен за Брекзит и че е завършено одобрението за почти всички 400 лекарства под контрола й, за които са били необходими допълнителни действия заради излизането на Великобритания. За три лекарства, които се нуждаят от общоевропейски лицензи, все още няма разрешение, каза служител на агенцията без да посочва кои са те.

Някои основни лекарства може да бъдат блокирани заради пречки, свързани с надзора, показват данни на агенцията. Тя е единственият орган, който може да разреши продажбите в ЕС на нови лекарства за лечение на най-честите и сериозни болести, включително рак, диабет и грип.

Засилващи се тревоги

Много други лекарства, разрешени на национално ниво, също може да са в риск. Почти 6 хил. такива лекарства трябва да преминат през нов процес по лицензиране след Брекзит. Служителят от агенцията каза, че тя не разполага с "пълна картина" на ситуацията във всички страни от ЕС за разрешените на национално равнище медикаменти.

През февруари Холандия заяви, че има риск от недостиг на 50 "критични" лекарства в случай на Брекзит без сделка. Говорител на холандското здравно министерство заяви, че от тогава до сега опасенията за повечето от тях са били решени, но може да възникнат проблеми с не толкова важни медикаменти.

В доклад през юни Европейската комисия включи лекарствата и медицинските изделия в списък на секторите, за които е необходима "продължителна и особена бдителност".

Много държави членки на ЕС вече се сблъскват с недостиг на някои лекарства заради проблеми, свързани с производството, регулаторите или разпространението. Проучване, проведено сред 21 европейски страни, показа, че всички те са изпитали недостиг миналата година според Фармацевтичната група на ЕС. Ваксините са сред тези, за които най-често се посочва, че има недостиг.

Дневник