Над 10 000 броя огнестрелни оръжия са предали жителите на Нова Зеландия в рамките на правителствена програма за изкупуване на оръжията, забранени след терористичните атентати от 15 март в Крайстчърч, съобщи телевизия Си Ен Ен.

По нейни данни през първия месец от кампанията новозеландската полиция е провела над 90 публични прояви с цел събиране на полуавтоматични оръжия, автомати и боеприпаси за тях. През това време над 7 хил. собственици са предали на властите 10 200 бройки срещу обезщетение според вида и състоянието на оръжията. Още над 1200 души са предали оръжия, придобити нелегално - без обезщетения, но и без да им се търси отговорност за незаконно притежание.

След атентатите в джамии от Крайстчърч през март Нова Зеландия забрани притежанието на полуавтоматични оръжия, автомати, както и на части и боеприпаси за тях. За нарушителите бяха предвидени присъди до пет години лишаване от свобода. Кампанията за изкупуване на забранени оръжия, започнала на 12 юли, ще продължи до 20 декември т. г. Властите ще изразходват за нея близо 200 милиона новозеландски долара (129,9 милиона щатски долара).

При нападенията на 15 март в Крайстчърч загинаха 51 души и още 50 бяха ранени. Стрелецът - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, бе обвинен в убийства, опити за убийство и терористичен атентат, но заяви пред съда, че е невинен. Следващото заседание по делото е насрочено за 4 май 2020 г.

Дневник